2024. augusztus 19. és 20. között került megrendezésre a VIII. Szent István Napok Ipolyságon. A rendezvény közéleti kerekasztal-beszélgetéssel vette kezdetét, az eseményen Csenger Tibor, Nyitra Megye alelnöke és Gubík László, a Szövetség a Közös Célokért elnöke, az Esterházy Akadémia igazgatója kereste a választ arra, hogy merre tart a felvidéki politika.

Mint a felvezetőben Kapusník Csaba, az est moderátora megjegyezte: az elmúlt bő egy évtizedben gyakran megfogalmazódott, hogy merre tart a felvidéki magyar politika.

„Sajnos, ma is azt látjuk, hogy a felvidéki magyar politika és közélet morális válságba jutott, melyből keressük a kiutat”

– fogalmazta meg felvezetőben Kapusník Csaba, az est moderátora.

Gubík László, az Esterházy Akadémia igazgatója, Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke és Kapusník Csaba, a Honti Kaszinó szervezője, az est moderátora.

A beszélgetés elején szóba jött a Magyar Szövetség régióbeli erőssége, az elmúlt bő egy év választásainak eredményei, illetve eredménytelenségei. Erre reflektálva Csenger Tibor elmondta, a párt erős és meghatározó szövetséget alkot a megyei önkormányzatban. Regionális szinten számos eredményt érnek el, sajnos az országos politikában nem ez tapasztalható. Ennek hátterét egyrészt a választás mikéntjében látja az alispán. Amíg a megye szinten adott személyre szavaznak, kap bizalmat, addig a parlamenti választásokon pártokra voksolunk. S nem biztos, hogy a magyar nemzetiségi választó polgár egyazon pártra adja szavazatát a két választás során.

Világos program és világos programvezetés szükséges a sikerhez – ezt már Gubík László mondta, hozzátéve, a Szövetségen belül nem volt megfigyelhető az az egység és jövőkép, ami a 1998-ban alakult Magyar Koalíció Pártjánál volt.

„Vitán felül áll, hogy vissza kell juttatni a magyar pártot a szlovák parlamentbe. Azonban ennek módozatát nem fogalmazták meg. Világosabb és egyértelmű vonalvezetés mentén ez sikerülhet”

– szögezte le.

Mint hozzátette: hitet és reményt kell adni a felvidéki magyar közösségeinknek.

A Szent István Napok Ipolyságon kedden késő délután a római katolikus templom előtti Szent István szobornál tartandó megemlékezéssel folytatódott. Mint Kapusník Csaba, a megemlékezés levezénylője kifejtette: a mai napon egy államférfira, Szent István király életművére emlékezünk, aki nemcsak egy országot, hanem hazát, biztonságot és jövőt adott a magyarság számára.

„Hol vagy István király most, amikor szükségünk van rád?”

– tette fel a kérdést ünnepi beszédében Nagy Tímea, Ipolyság alpolgármestere, majd folytatta – „István király itt van velünk, magunkban hordozzuk, a részünkké vált.”

Kiemelte a szülőföldről való gondoskodást, az együttműködés kialakítását a közösségeink fejlődése érdekében. „Kisebbségben élve meg kell dolgoznunk azért, hogy magyarok maradhassunk szülőföldünkön” – szögezte le. Jelezte: az ünnepek olyan minőségi napok, amelyek útjelzőül szolgálnak és biztonságot nyújtanak az idő körforgásában. Augusztus 20-ával kapcsolatban kifejtette: nem porlepte hagyomány, hanem múltunkra emlékeztető és a jövőnket évről évre reménnyel megtöltő ünnep.

Az ünnepi beszédet követően a város intézményei és civil szervezetei a tisztelet koszorúit helyezték el a Szent István-szobor talapzatánál. Az ünnepséget a helyi oktatási intézmények diákjainak rövid műsora tette még meghittebbé.

A VIII. Szent István Napok Ipolyságon Rékasi Károly Wass Albert-estjével ért véget a városházán.

Az előadói est cselekménye az 50-es évek elején, Amerikában kezdődik. A  második világégés után imádott Erdélyéből menekülni kényszerülő, életének nagyobbik felét emigrációban élő író lelki és szellemi vívódásait, a megkapaszkodással járó gyötrelmeket bemutató összeállítás főként Wass Albert életében jelentős szerepet játszó asszonyokhoz (Siemers Éva, Elizabeth McClain, Éltető Marianne, Szeleczky Zita) írott szerelmes leveleiből, prózai műveiből és az Adjátok vissza a hegyeimet című film montázsaiból, valamint természetesen – az írót megformáló – Rékasi Károly színművész erős és megrendítően szép alakításából építkezik..

A rendezvény Nyitra Megye támogatásával valósul meg.

fma/reflex


fotók: REflex24/Morva Mátyás

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.09.16.

Városi kitüntetések ünnepélyes átadása Ipolyságon

2024. szeptember 11-én, a 42. Honti Kulturális Napok keretein belül, a városháza dísztermében átadták Ipolyság Város Díjait és…

2024.09.16.

“István királyt itt van velünk, magunkban hordozzuk” – így zajlott a VIII. Szent István Napok Ipolyságon

2024. augusztus 19. és 20. között került megrendezésre a VIII. Szent István Napok Ipolyságon. A rendezvény közéleti kerekasztal-beszélgetéssel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb